Η γρήγορη απομάκρυνση των οργανικών υπολειμμάτων σε μια καλλιέργεια είναι μεγάλης σημασίας για την ασφαλή εγκατάσταση της επόμενης καλλιέργειας.
Με την σωστή προετοιμασία του εδάφους, όχι μόνο οι γαιοσκώληκες, αλλά και οι μικροοργανισμοί αποσυνθέτουν τα υπολείμματα της καλλιέργειας και έτσι συμβάλλουν στον σχηματισμό χούμου. Η εντατική άροση, η χημική λίπανση και η χρήση μυκητοκτόνων μειώνουν τη μικροβιολογική βιοποικιλότητα του εδάφους και αναστέλλουν τις διεργασίες αποσύνθεσης των υπολειμμάτων.
Τα οργανικά υπολείμματα μιας καλλιέργειας που δεν έχουν επεξεργαστεί πριν την εφαρμογή της νέας καλλιέργειας, δημιουργούν με τη σειρά τους τη βάση για την ανάπτυξη του Fusarium (επιβλαβείς μύκητες). Αυτά όχι μόνο προκαλούν ζημιά στις καλλιέργειες, αλλά μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε απώλεια απόδοσης, απώλεια ποιότητας και σχηματισμό τοξινών.
Με την επεξεργασία των υπολειμμάτων των καλλιεργειών με BB Boden, αποτρέπεται η σήψη, η οργανική ύλη διασπάται πιο γρήγορα και αναστέλλεται η ανάπτυξη του Fusarium και των μυκοτοξινών (βιοέλεγχος).
Αυτό διερευνήθηκε, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο μιας τριετούς δοκιμής από το LWK OÖ, Τμήμα Φυτικής Παραγωγής. Διαπιστώθηκε ότι με τη χρήση του BB Boden μία φορά για σήψη άχυρου το φθινόπωρο, η περιεκτικότητα σε μυκοτοξίνη (DON) των χειμερινών σιτηρών που καλλιεργήθηκαν στη συνέχεια μειώθηκε κατά 50,4% με άροτρο και κατά 27,3% με καλλιεργητή.
Χρησιμοποιώντας το BB Boden για τον έλεγχο της σήψης, μπορούν να δημιουργηθούν ιδανικές συνθήκες για επόμενες καλλιέργειες και ενεργή ζωή στο έδαφος.