0

Το καλάθι σας

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι.

Μια σύντομη εισαγωγή στην τεχνολογία των ΕΜ

Μικροοργανισμοί

Μικροσκοπικοί, κυρίως μονοκύτταροι οργανισμοί που αποικίζουν σε όλες τις επιφάνειες και τους οικοτόπους.

ΕΜ είναι τα αρχικά γράμματα των λέξεων ΕΝΕΡΓΟΙ ή ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΙ – ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ. Στα αγγλικά  EFFECTIVE – MICROORGANISMS.

Οι  Ενεργοί Μικροοργανισμοί (ΕΜ) είναι μια υγρή μικτή καλλιέργεια που αποτελείται από βακτήρια γαλακτικού οξέος, φωτοσυνθετικά βακτήρια και ζύμη. Αυτές οι καλλιέργειες μικροοργανισμών είναι η βάση για όλα τα προϊόντα Multikraft που παράγονται μέσω ζύμωσης. Κατά τη ζύμωση, οργανικές ουσίες (όπως βότανα, μελάσα από ζαχαροκάλαμο, κ.λπ.) μετατρέπονται από ένζυμα ή μικροοργανισμούς.

Με την εφαρμογή των ΕΜ, τα χημικά απολυμαντικά και φάρμακα, παύουν να είναι απαραίτητα. Ωστόσο οι ΕΜ δεν είναι απολυμαντικό, ούτε αντιβιοτικό.

Επίσης δεν περιέχουν γενετικά μεταλλαγμένους οργανισμούς, ούτε χημικές ουσίες. Είναι προϊόν απόλυτα φυσικό και ασφαλές, εγκεκριμένο και για τις βιολογικές καλλιέργειες.

Τα προϊόντα Multikraft είναι ειδικοί μικροοργανισμοί που καλλιεργούνται σε μια διαδικασία πολλαπλών σταδίων με τη βοήθεια της μελάσας από ζαχαροκάλαμο. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ζύμωσης, η μελάσα από ζαχαροκάλαμο διασπάται και πολλαπλασιάζονται οι αποτελεσματικοί μικροοργανισμοί. Η ειδική σύνθεση του EM καθιστά το τελικό προϊόν ιδιαίτερα πολύτιμο και πλούσιο σε έντονα αντιοξειδωτικές, φιλικές προς τη ζωή ουσίες (ένζυμα, βιταμίνες όπως C και E, αμινοξέα, βιοδραστικές ουσίες, …).  

Το καλύτερο παράδειγμα ζύμωσης είναι η παραγωγή λάχανου τουρσί. Σε αυτήν τη διαδικασία, το λευκό λάχανο, το οποίο έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C στην πρώτη του μορφή, χρησιμοποιείται για την παραγωγή τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C. Αυτό προκαλείται από ενεργά στη ζύμωση βακτήρια, στην περίπτωση αυτή κυρίως καλλιέργειες γαλακτικού οξέος. 

Τα προϊόντα με  Ενεργούς Μικροοργανισμούς:

  • Έχουν θετική επίδραση στο μικροβιακό περιβάλλον (χώμα, φυτά, δέρμα, επιφάνειες στο νοικοκυριό …) και το αναζωογονούν..
  • Παραμένουν «ζωντανοί» και συνεχίζουν να εργάζονται σε οποιοδήποτε περιβάλλον. Αυτό σημαίνει ότι κυριαρχούν οι αναγεννητικοί μικροοργανισμοί και καταστέλλονται τα παθογόνα μικρόβια.
  • Εφαρμόζονται όπου ζουν βακτήρια: στο έδαφος και στο φυτό (κήπος και τη γεωργία), στην κτηνοτροφία, στο δέρμα (καλλυντικά), σε λίμνες και υδάτινα σώματα ή στο καθάρισμα.
  • Επιταχύνουν τη μετατροπή των οργανικών υλικών
    και αποτρέπουν τη σήψη.

Η αντιοξειδωτική αρχή

Τα αντιοξειδωτικά στους Ενεργούς Μικροοργανισμούς είναι σε θέση να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες και να προωθήσουν ένα αναγεννητικό περιβάλλον.

Είναι ο συνδυασμός οποιουδήποτε υλικού με οξυγόνο (π.χ. σίδηρος + οξυγόνο = σκουριά, μήλο κομμένο + οξυγόνο = καφέ κομμένη επιφάνεια). Η οξείδωση μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι επιβλαβείς για το αντίστοιχο περιβάλλον.

Αποτρέπει τη σύνδεση ουσιών με οξυγόνο ή την αντιστρέφει ξανά (π.χ. η σκουριά αποτρέπεται ή αναστρέφεται, η κομμένη επιφάνεια του μήλου παραμένει ελαφριά περισσότερο).

 Οι Ενεργοί Μικροοργανισμοί παράγουν αντιοξειδωτικά σε μεγάλες ποσότητες. Αυτά αποτελούνται κυρίως από: πολυσακχαρίτες, μέταλλα σε χηλική μορφή με καταλυτική δράση, σε μικρότερες ποσότητες, επίσης βιταμίνες C και E και ιχνοστοιχεία.

Η αρχή της κυριαρχίας των αποτελεσματικών μικροοργανισμών

Υπάρχουν γενικά τρεις τύποι μικροοργανισμών:

Οι Ενεργοί Μικροοργανισμοί μπορούν να συνοψιστούν στον αναγεννητικό τύπο. Μπορείτε να αποτρέψετε άμεσα και έμμεσα την σήψη σε όλες τις ουσίες και, συνεπώς, να διατηρήσετε τα ζωντανά και το περιβάλλον υγιή.

Ο εκφυλιστικός τύπος μικροοργανισμών είναι ακριβώς το αντίθετο του αναγεννητικού τύπου. Οι ουδέτεροι μικροοργανισμοί σχηματίζουν τη μεγαλύτερη ομάδα και ακολουθούν τη λεγόμενη αρχή κυριαρχίας της ομάδας που κυριαρχεί σε ένα σύστημα. Έτσι, εάν δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον στο οποίο κυριαρχούν οι αναγεννητικοί μικροοργανισμοί, αυτοί οι ουδέτεροι ακολουθούν τη διαδικασία οικοδόμησης. Η χρήση αποτελεσματικών μικροοργανισμών EM ανοίγει επομένως εντελώς νέες διαστάσεις σε πολλούς τομείς της ζωής.

Ζύμωση

Η ζύμωση (επίσης γνωστή ως ζύμωση) είναι η διάσπαση και μετατροπή οργανικών ουσιών από ένζυμα, βακτήρια, μύκητες ή άλλες κυτταρικές καλλιέργειες.

Αρχικά, μόνο οι μεταβολικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα απουσία οξυγόνου (αναερόβιες) ονομάστηκαν ζύμωση. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν διεργασίες ζύμωσης εδώ και χιλιετίες, ειδικά για τη συντήρηση και τον εξευγενισμό των τροφίμων: ψωμί, γαλακτοκομικά προϊόντα όπως τυρί ή γιαούρτι, αλλά και η παραγωγή αλκοόλ ή λάχανου δεν θα ήταν δυνατή χωρίς ζύμωση χρησιμοποιώντας βακτηριακές ή μυκητιασικές καλλιέργειες. Στην τεχνολογία τροφίμων, η ικανότητα διαφόρων μικροοργανισμών χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της αξίας των αρχικών προϊόντων μέσω του σχηματισμού ενζύμων, οξέων,

αλκοόλ ή αρωματικών ουσιών, για να καταστούν πιο ανθεκτικά ή ευκολότερα στην πέψη. Έως και το 30% των τροφίμων μας διέρχεται μια διαδικασία ζύμωσης.

Στη βιοτεχνολογία, όχι μόνο αναερόβιες, αλλά και αερόβιες μεταβολικές διεργασίες αναφέρονται ως ζύμωση. Πολλά οργανικά οξέα (γαλακτικά, αμινο, λιπαρά οξέα) αλλά και διαλύτες όπως ακετόνη, ένζυμα πλύσης ή βιταμίνες παράγονται με ζύμωση.

Οι διαδικασίες ζύμωσης είναι η βάση στην κατασκευή των προϊόντων μας. Η ζύμωση διαφόρων πρώτων υλών όπως μελάσα από ζαχαροκάλαμο, βότανα ή εκχυλίσματα φυτών, μεταξύ άλλων, παράγει ένζυμα, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά στα προϊόντα πολλαπλής ισχύος που διεγείρουν τις αναγεννητικές διεργασίες, προωθούν την υγεία των φυτών, των ζώων και των ανθρώπων και έχουν θετική επίδραση στο περιβάλλον.

Το νερό και τα κεραμικά

Το νερό είναι η βάση όλης της ζωής και ως εκ τούτου η πιο σημαντική ουσία σε αυτήν τη γη! Ως μια ολοκληρωμένη ουσία, εκπληρώνει πλήθος ζωτικών λειτουργιών και διαδικασιών στη φύση και παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία και ασθένειες. Δυστυχώς, συχνά δεν το γνωρίζουμε αυτό, γιατί στη χώρα μας δεν χρειάζεται να ανησυχούμε πολύ για το ζωτικό ελιξίριο. Όμως όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταλαβαίνουν πόσο σημαντικό είναι το νερό για εμάς και πώς η ποιότητά του επηρεάζει την υγεία του σώματος! Αλλά δεν δημιουργείται το ίδιο νερό! 

Τα κεραμικά EM μπορούν να βελτιώσουν αποφασιστικά την ποιότητα του πόσιμου νερού!

 Το νερό ενεργοποιείται και αποκτά την ποιότητα του νερού της πηγής. 

ΕΜ είναι τα αρχικά γράμματα των λέξεων ΕΝΕΡΓΟΙ – ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ.
Στα αγγλικά  EFFECTIVE – MICROORGANISMS.
ΟΙ ΕΜ είναι μια καλλιέργεια ειδικά επιλεγμένων ωφέλιμων μικροοργανισμών που  υπάρχουν στη φύση. Είναι γνωστό ότι σε ένα γραμμάριο χώμα υπάρχουν  μικροοργανισμοί περισσότεροι από τον ανθρώπινο πληθυσμό. Κάποιοι συγκεκριμένοι μικροοργανισμοί χρησιμοποιούνται  στις τεχνολογίες  παρασκευής τροφίμων και αλλού, όπως η μαγιά και η πυτιά.

Με την εφαρμογή των ΕΜ, τα χημικά απολυμαντικά και φάρμακα, παύουν να είναι απαραίτητα.  Ωστόσο οι ΕΜ δεν είναι απολυμαντικό, ούτε αντιβιοτικό.

Επίσης δεν περιέχουν γενετικά μεταλλαγμένους οργανισμούς, ούτε χημικές ουσίες.            Είναι προϊόν απόλυτα φυσικό και ασφαλές εγκεκριμένο και για τις βιολογικές καλλιέργειες.

Οι ΕΜ  σήμερα χρησιμοποιούνται ευρέως στις αγροκαλλιέργειες, στην κτηνοτροφία, στις υδατοκαλλιέργειες ,στο σπίτι, στην ιατρική. στην διατροφή των κατοικίδιων και των πτηνών συντροφιάς, στην απολύμανση και διαχείριση των απορριμμάτων τους, στην απολύμανση και επεξεργασία του νερού τους κλπ.
Οι σημαντικότεροι μικροοργανισμοί του σκευάσματος ΕΜ είναι οι εξής:

Μαγιά

Προκαλεί ζύμωση και παράγει βιταμίνες και αμινοξέα. Η μαγιά χρησιμοποιείται στην παρασκευή ψωμιού, μπύρας και κρασιού.

Βακτηρίδια γαλακτικού οξέως

Προκαλούν ζύμωση της οργανικής ύλης και παράγουν οργανικά οξέα τα οποία αναστέλλουν την ανάπτυξη παθογόνων ιών. Χρησιμοποιούνται για την παραγωγή γιαουρτιού και συντηρημένων λαχανικών όπως τουρσί, ξινό λάχανο κλπ..

Βακτηρίδια φωτοσύνθεσης

Αποτελούν τον παράγοντα κλειδί στους ΕΜ. Συμβάλλουν στη διατήρηση της ισορροπίας με άλλους ωφέλιμους μικροοργανισμούς, επιτρέποντας να συνυπάρχουν αλληλοσυμπληρούμενοι. Παράγουν αντιοξειδωτικές ουσίες, αμινοξέα, σάκχαρα, βιταμίνες όπως C και E και φυσικές ενεργές ουσίες που ευνοούν την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων.

Πώς ενεργούν οι ΕΜ

Στην φύση υπάρχουν δύο βασικές «κατευθύνσεις». Της αναζωογόνησης και της αποσύνθεσης.  Στην 1η περίπτωση, η ζωή διατηρείται. Στην 2η έχουμε αποσύνθεση με συνέπεια την ασθένεια και τον θάνατο.
Οι μικροοργανισμοί συνεπώς καθορίζουν σε ποια από τις δυο κατευθύνσεις θα οδηγηθεί η ζωή.

Όπως αναφέραμε οι ΕΜ αποτελούνται κυρίως από βακτήρια τριών ειδών, η δράση των οποίων βασίζεται σε δυο σημαντικές αρχές:
Στην αρχή της επικράτησης και την αρχή της ζύμωσης

Στη φύση υπάρχουν τριών ειδών  μικροοργανισμοί:

ΩΦΕΛΙΜΟΙ
(αναγεννητικοί)
ΟΥΔΕΤΕΡΟΙ
( καιροσκόποι)
ΠΑΘΟΓΟΝΟΙ
(εκφυλιστικοί)

ΣΥΝΟΨΗ

Οι ΕΜ επηρεάζουν λοιπόν κατά τέτοιο τρόπο το μικροβιακό περιβάλλον, ώστε να επικρατούν    σ’ αυτό οι ωφέλιμοι – αναγεννητικοί μικροοργανισμοί.

×