0

Το καλάθι σας

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι.

Κομποστοποίηση & Terra Preta

Δημιουργία χούμου με τεχνολογία Terra Preta

Το Terra Preta εφαρμόζεται στο έδαφος ή διανέμεται σαν στερεή κοπριά. 

Δημιουργεί ένα πολύ θρεπτικό έδαφος για καλλιέργειες, λουλούδια και φυτά.

 Πρόκειται για μέθοδο γνωστή εδώ και αιώνες. Σήμερα  είναι το επίκεντρο της προσοχής μας.

Στα Πορτογαλικά σημαίνει μαύρη γη.  Είναι ένα είδος οργανικού λιπάσματος που δημιουργούσαν με την προσθήκη ξυλάνθρακα οι ιθαγενείς στον Αμαζόνιο. Για πρώτη φορά αναφέρεται στα 1871. Τα εδάφη «Terra Preta» χρονολογούνται πριν από τον Κολόμβο, και έχουν δημιουργηθεί από αυτόχθονες Ινδιάνους μεταξύ των ετών 400 π.Χ. μέχρι και το 1.492 μ.Χ.

Η τεχνική της χρήσης ενεργού άνθρακα (Terra Preta ) για τη βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους ήταν γνωστή στη λεκάνη του Αμαζονίου τουλάχιστον 2.500 χρόνια πριν.

Το Terra Preta εξασφαλίζει τη βιώσιμη γονιμότητα του εδάφους.

Με την πάροδο του χρόνου τα εδάφη δεν απαιτούν επιπλέον λιπάσματα.

Τα εδάφη που έχουν επεξεργαστεί με Terra Preta  έχει διαπιστωθεί ότι περιέχουν 50 φορές μεγαλύτερη οργανική ύλη, και τρεις  φορές περισσότερο φώσφορο και άζωτο από τα γειτονικά τους εδάφη. Επιπλέον, τα θρεπτικά συστατικά από αυτό το χώμα, δεν διαφεύγουν μετά από μια  έντονη βροχόπτωση  ή παρατεταμένο πότισμα. Για την επεξεργασία του compost  προσθέστε 10%  ενεργό άνθρακα.

Για την ανακύκλωση της υγρής κόπρου προσθέστε περίπου 1 κιλό καρβουνόσκονη ανά m³. 

Για τη ζύμωση ενός κάδου Bokashi (17 λίτρων):  χρειάζονται περίπου 3 lit Preta-Streu (1,4kg).  (Σε κάθε στρώμα οργανικών απλώστε λίγο άνθρακα Preta-Streu και αφήστε το να ζυμωθεί στον κάδο. Επί πλέον μπορείτε να ψεκάσετε με ωφέλιμους Αποτελεσματικούς Μικροοργανισμούς ΕΜA και να πασπαλίσετε μια ελάχιστη ποσότητα ορυκτού πετρώματος  Zeo Bas ή Bio.lit).

Λειτουργία & Οφέλη:                                                             

Το Terra Preta εξασφαλίζει τη βιώσιμη γονιμότητα του εδάφους.

Ο άνθρακας  δεσμεύει τα θρεπτικά συστατικά, ειδικά το άζωτο, και τα παρέχει στα φυτά σταδιακά, ιδιαίτερα στα αμμώδη εδάφη. 

Προστατεύει τα εδάφη από την έκπλυση.

Συγκρατεί την υγρασία και  μειώνει τις συνέπειες από την παρατεταμένη έλλειψή της.

Βελτιώνει τα όξινα εδάφη.

Αυξάνει τον  πληθυσμό των ωφέλιμων μικροοργανισμών, και ιδιαίτερα των μυκόρριζων.

Η διάρκεια  ζωής του ξεπερνά τα 1.500 έτη, και έχει την εκπληκτική ιδιότητα  όταν τροφοδοτείται με ωφέλιμους μικροοργανισμούς να αναπαράγεται.

 

Παραγωγή υποστρώματος Terra Preta

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ   ΓΙΑ  1 m3

1,00  lit   BB Boden (=EΜActive).

100,00  lit  Ενεργό  άνθρακα (2 σάκοι των 45 lit ).

 

ΧΡΗΣΗ: Αρχικά ζυμώστε όλα τα οργανικά υλικά με το BB Boden και τον ενεργό άνθρακα (κάρβουνο). Αναερόβια ζύμωση για τουλάχιστον 1 μήνα σε αεροστεγείς κάδους ή σιλό. Στη συνέχεια αφήστε το μείγμα να ζυμωθεί για τουλάχιστον 6 μήνες σε άμεση επαφή με το έδαφος και προστατευμένο από τη βροχή.

ΥΠΟΔΕΙΞΗ: Ποτέ μην εφαρμόζετε τον  ξυλάνθρακα απευθείας στο έδαφος, καθώς αφαιρεί και αποθηκεύει θρεπτικά συστατικά. Με τη ζύμωση οργανικής ύλης, λειτουργεί ως αποθήκη θρεπτικών ουσιών τα οποία απελευθερώνει στο έδαφος.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ :  500 κιλά – 2.000  τόνους ανά στρέμμα.

Εφαρμόστε σε χωράφια, λιβάδια και βοσκοτόπια.             

Μετά από μια εβδομάδα εφαρμογής στο έδαφος μπορείτε  να φυτέψετε ή να σπείρετε.    

Η κομποστοποίηση κοπριάς και άλλων γεωργικών απορριμμάτων καθώς και η οικιακή κομποστοποίηση περιγράφονται στο πεδίο εφαρμογής ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ –BOKASHI

Ανακαλύψτε τα προϊόντα μας

×