0

Το καλάθι σας

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι.

Οργανικά απόβλητα - BOKASHI

Όλα όσα χρειάζεστε για την υγιή ανάπτυξη των φυτών σας είναι διαθέσιμα στον κήπο σας.

Με το σπιτικό Bokashi, μπορείτε να παράγετε υψηλής ποιότητας, οργανικό λίπασμα.

Στη γνωστή κομποστοποίηση εναποθέτουμε τα οργανικά υλικά σε ένα χώρο όπου κατά διαστήματα τα αναδεύουμε και μετά από ένα χρονικό διάστημα δημιουργείται σιγά – σιγά το  compost.

Μια άλλη ιδιαίτερη μέθοδος κομποστοποίησης είναι το ΒΟΚΑΣΙ .

Η κομποστοποίηση ΒΟΚΑΣΙ είναι σχεδόν άγνωστη. Η μέθοδος αυτή βασίζεται στην χρήση των ΕΜ (Αποτελεσματικών Μικροοργανισμών). Η ιδιαιτερότητα  στην μέθοδο Bokashi είναι ότι η κομποστοποίηση γίνεται αναερόβια.

Η κομποστοποίηση γίνεται σε ειδικά δοχεία που έχουν διάτρητο δεύτερο πυθμένα και μια κάνουλα από την οποία περισυλλέγουμε το υγρό λίπασμα.  Απαραίτητα είναι δύο δοχεία, ώστε όταν γεμίσει το πρώτο,  να παραμείνει σε αυτό τον κάδο  για δυο εβδομάδες για να ωριμάσει.                                                                                                                                                                                        

Για να λειτουργήσει η μέθοδος ΒΟΚΑΣΙ θα πρέπει τα υπολείμματα της κουζίνας  να κόβονται μικρά τεμάχια να πασπαλίζονται με ένα πίτουρο που περιέχει ωφέλιμους μικροοργανισμούς (ΕΜ) η να ψεκάζονται με ωφέλιμους μικροοργανισμούς (EM Activ).

Στα αεροστεγή δοχεία, που τοποθετούμε τα οργανικά μας υπολείμματα με τη βοήθεια των ΕΜ  (βακτήρια γαλακτικού οξέος, βακτήρια φωτοσύνθεσης, μαγιά, μύκητες),  ξεκινάει  μια διαδικασία ζύμωσης οι οποίοι ζυμώνουν τα οργανικά υλικά.                          

Σε αντίθεση με την κλασική κομποστοποίηση, τα υλικά δεν σαπίζουν, αλλά διατηρούν τα θρεπτικά συστατικά τους και επιπλέον εμπλουτίζονται με βιταμίνες και ένζυμα. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 14 ημέρες. Το είδος των απορριμμάτων καθορίζει τα συστατικά του λιπάσματος (π.χ. περισσότερο άζωτο από τα αποκόμματα χόρτου). 

Τα υγρά που παράγονται κατά τη ζύμωση συλλέγονται τακτικά μέσω της στρόφιγγας αποστράγγισης. Το  υγρό αυτό λίπασμα, μπορεί να προστεθεί στο νερό άρδευσης σε αναλογία 1: 200 ή να χρησιμοποιηθεί ως καθαριστικό στην αποχέτευση. Το στερεό ζύμωμα Bokashi τοποθετείται στο χώμα της γλάστρας στα παρτέρια και στα δέντρα μας προσφέροντας  για μεγάλο χρονικό διάστημα σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Ο φυσικός αυτός σχηματισμός χούμου εξασφαλίζει  ένα υγιές έδαφος.

Στην συνέχεια σας περιγράφουμε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξετε το δικό σας λίπασμα με τον κάδο Bokashi.

Για την παραγωγή Bokashi εκτός από τους κάδους χρειάζεστε επίσης:

Το EM Αctive® είναι ένα έτοιμο προς χρήση μείγμα  ωφέλιμων μικροβίων (βακτήρια γαλακτικού οξέος, φωτοσυνθετικά βακτήρια, μύκητες ενεργοί στη ζύμωση κ.λπ.) και χρησιμοποιείται για τη ζύμωση των οργανικών αποβλήτων στον κάδο Bokashi.                      

Εάν επιθυμείτε να συλλέξετε περισσότερο υγρό χυμό ( λίπασμα) από τον κάδο σας, ψεκάστε με περισσότερο EM.

Το ΕΜ Bokashi είναι ένα αποξηραμένο μείγμα δημητριακών που περιέχει επίσης βακτήρια EM και χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση της υγρασίας στον κάδο Bokashi και για την εξουδετέρωση των δυσάρεστων οσμών.

Αποτρέπει επίσης τη δημιουργία μούχλας.

Βήμα – Βήμα παρασκευή Bokashi από οργανικά υπολείμματα κουζίνας

1ον   Συλλέξτε την ημερήσια ποσότητα οργανικών υπολειμμάτων σε ένα μικρό δοχείο.

Όλα τα πράσινα υπολείμματα καθώς και τα υπολείμματα φαγητού, ακατέργαστα ή μαγειρεμένα λαχανικά, υπολείμματα φρούτων, ψωμί, αποκόμματα γκαζόν, τσάι και κατακάθι καφέ, λουλούδια, φύλλα, ζωική κοπριά, φλούδες φρούτων, μπαγιάτικο ψωμί (όχι μουχλιασμένο), υπολείμματα σπόρων από  ζώα και πτηνά, τσόφλια αυγών  επιτρέπονται στο μποκάσι της κουζίνας. Αν σας περισσέψει σούπα, στραγγίστε το υγρό ( όχι λάδια) και προσθέστε μόνο τα στερεά. Είναι σημαντικό όλα τα υλικά να κόβονται όσο το δυνατόν μικρότερα και να μην είναι πολύ υγρά. Όσο μικρότερα είναι τα υλικά, τόσο πιο γρήγορα θα γίνει η διαδικασία της ζύμωσης. Μην προσθέτετε μουχλιασμένα προϊόντα,  μπορούν να διαταράξουν τη διαδικασία ζύμωσης.

2ον  Προσθέστε ΕΜActiv στην ημερήσια ποσότητα.

Στο τέλος της ημέρας, ψεκάστε τα υπολείμματα που έχετε συλλέξει με λίγο EMΑctiv.

Εναλλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε το έτοιμο Bokashi ( πίτουρα με ΕΜ) Στη συνέχεια, αναδέψτε όλα τα υλικά που προσθέσατε ώστε τα μικρόβια να αναμειχθούν καλά σε όλα τα υλικά, και ρίξτε όλα τα υλικά κάδο  Bokashi. Πιέστε τα υλικά  πολύ καλά ώστε να μην υπάρχουν κενά αέρα, και  κλείστε ξανά το καπάκι αεροστεγώς.

Σημείωση: Επί πλέον για την καλύτερη ενεργοποίηση του εδάφους και ικανότητα αποθήκευσης νερού και θρεπτικών συστατικών στο έδαφος, σταδιακά μπορείτε  να εφαρμόζετε και τον ενεργό άνθρακα  Terra Preta.

3ον  Γεμίστε τελείως τον κάδο Bokashi

Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία μέχρι να γεμίσει ο κάδος Bokashi. Για να εξασφαλίσετε τα μικρότερα κενά αέρος στα υλικά σας, μπορείτε να βάλετε ένα εσωτερικό καπάκι στη σφιχτά πιεσμένη μάζα ή να γεμίσετε μια πλαστική σακούλα με άμμο ή νερό και να την τοποθετήσετε στον κουβά πάνω από το συλλεγμένο Bokashi.

4ον . Διαδικασία ωρίμανσης

Το καλύτερο μέρος για να αποθηκεύσετε τον γεμάτο  κάδο Bokashi είναι ένα μέρος ζεστό αλλά όχι στο άμεσο ηλιακό φως.      

Μπορεί στον κάδο να δημιουργηθούν αέρια και να φουσκώσει το καπάκι. Σε αυτή την περίπτωση, αρκεί μια  σύντομη εξαέρωση.

Το bokashi χρειάζεται 1-2 εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η ζύμωση. Τα υγρά που παράγονται κατά τη ζύμωση συλλέγονται τακτικά μέσω της στρόφιγγας αποστράγγισης. Το υγρό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη λίπανση φυτών στον κήπο και σε γλάστρες. Η δοσολογία είναι 200 ml υγρό λίπασμα σε 10 λίτρα νερού, με αυτό το διάλυμα μπορείτε να ποτίσετε και να ψεκάσετε τα φυτά σας.  Το ίδιο ισχύει για δένδρα και θάμνους.  Το υγρό μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για την καταπολέμηση της δυσοσμίας στις αποχετεύσεις, και με αραίωση 1:10 με νερό για να διατηρείτε καθαρές τις σωληνώσεις στην κουζίνα. Χρησιμοποιήστε το αδιάλυτο στην τουαλέτα. Προσοχή: Ο χυμός Bokashi χαλάει γρήγορα και πρέπει να χρησιμοποιηθεί την ίδια ημέρα.

 5ον . Το μποκάσι της κουζίνας είναι έτοιμο

Όλα σχεδόν τα οργανικά διατηρούνται ακριβώς όπως τα βάλαμε στην αρχή στον κλάδο δεν έχουν σαπίσει.

Το μποκάσι πρέπει να μυρίζει ξινό και γλυκό, σαν τουρσί αλλά όχι σάπιο.

Μπορεί να έχει ένα λευκό στρώμα που μοιάζει με μύκητα – αυτό δεν είναι η μούχλα, είναι τα βακτήρια της ζύμης

6ον  Εφαρμόζοντας το μποκάσι στο έδαφος

Το έτοιμο Bokashi είναι όξινο με τιμή pH 3,2 και χρειάζεται περίπου 4-6 εβδομάδες για να εξουδετερωθεί στο έδαφος. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το Bokashi είναι καλυμμένο με χώμα. Οι γαιοσκώληκες και τα μικρόβια δεν θα αφήσουν κανένα ορατό υλικό πίσω τους, εκτός από καλό και αφράτο χούμο.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε το μποκάσι της κουζίνας στο έδαφος όταν τα κρεβάτια είναι ακόμα ελεύθερα. Με αυτόν τον τρόπο, δεν διατρέχετε τον κίνδυνο να ζυμωθούν οι σπόροι ή τα σπορόφυτα ή ακόμα και τα νεαρά φυτά να επηρεαστούν λόγω της όξινης τιμής του pH.

Εάν όλα τα κρεβάτια λόγο εποχής είναι ήδη φυτεμένα, μπορείτε να δημιουργήσετε  ένα επιπλέον μέρος για bokashi στην άκρη του κρεβατιού. Σε μια περιοχή 1 x 2 m μπορείτε να καλύπτετε με χώμα το έτοιμο bokasi και να το αφήνετε να κομποστοποιηθεί. Μετά από 4-6 εβδομάδες μπορείτε να αφαιρείτε σταδιακά το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά χώμα και να το εφαρμόσετε ανάμεσα στα κρεβάτια ή στις γλάστρες σας . Εναλλακτικά, το Bokashi μπορεί να αποθηκευτεί και σε πλαστική σακούλα. Πιέστε τον αέρα από τη σακούλα και κλείστε την καλά με δέσιμο καλωδίου ή κολλητική ταινία. Φυλάξτε το σε δροσερό μέρος.

Μην πασπαλίζετε ποτέ φρέσκο bokashi  ​​στο έδαφος

Δεν μπορείτε απλά να πασπαλίζετε το μποκάσι της κουζίνας στο έδαφος. Τότε το υλικό αρχίζει να σαπίζει και θα μυρίζει πολύ άσχημα. Είναι απολύτως απαραίτητο να ολοκληρωθεί η διαδικασία Bokashi υπόγεια. Έχετε πολλές επιλογές για να το κάνετε αυτό.

Σε αυλάκια βάθους 15 cm μεταξύ των σειρών των κρεβατιών με απόσταση τουλάχιστον 30 cm από όλα τα φυτά

Ρίξτε 1/3 χώμα στη ζαρντινιέρα, μετά μια σειρά Bokashi και μετά πάλι χώμα. Στη συνέχεια φυτέψτε τα νεαρά φυτά ή τους σπόρους. Μέχρι να φτάσουν οι ρίζες στο μποκάσι, θα έχει ωριμάσει.

Όταν θέλετε να ενισχύσετε τα δέντρα σας με ΕΜ Bokashi  ανοίξτε περιμετρικά κάτω από τα κλαδιά ανά 60 εκατοστά γούβες, βάλτε το Bokashi και σκεπάστε το ξανά με χώμα.

Αν πρόκειται να βάλετε το Bokashi στη γη,  σκάψετε τη γη σε μικρό βάθος 20cm, ρίξτε μέσα το Bokashi, και με το φτυάρι   το  ξανακατέβετε με χώμα πριν το καλύψετε με χώμα.

Η κομποστοποίηση κοπριάς και άλλων γεωργικών απορριμμάτων καθώς και η οικιακή κομποστοποίηση περιγράφονται στο πεδίο εφαρμογής «Γεωργία» (αγρόκτημα) και στο πεδίο εφαρμογής «Σπίτι και κήπος» (οικιακή κομποστοποίηση)

Ανακαλύψτε τα προϊόντα μας

×