0

Το καλάθι σας

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι.

Διαδικασία παραγωγής - BOKASHI

Παραγωγή EM κομπόστ (Bokashi) για λίπανση

Όλα όσα χρειάζεστε για την υγιή ανάπτυξη των φυτών σας είναι διαθέσιμα στον δικό σας κήπο.

Με το σπιτικό Bokashi, μπορείτε ήδη να κάνετε φθηνές προμήθειες για την επόμενη σεζόν και να παράγετε υψηλής ποιότητας, οργανικό λίπασμα.

Αυτή η μέθοδος επιταχύνει την ωρίμανση του οργανικού υλικού, καταστέλλει τη σήψη και αποτρέπει τις δυσάρεστες οσμές. Το Bokashi είναι ένα άριστο λίπασμα για τη βελτίωση του εδάφους.

Η έκφραση «Bokashi»  προέρχεται από την Ιαπωνία και σημαίνει “ζυμωμένο, οργανικό όλων των ειδών”.  Παρασκευάζεται με την προσθήκη αποτελεσματικών μικροοργανισμών και με αποκλεισμό του αέρα. 

Στην κανονική κομποστοποίηση, τα οργανικά υπολείμματα του κήπου μετατρέπονται αργά από μικροοργανισμούς που αγαπούν το οξυγόνο. 

Αντίθετα, στο ΕΜ Bokashi, τα οργανικά υλικά μετατρέπονται πολύ γρήγορα με ζύμωση. Αυτό δημιουργεί περισσότερες βιταμίνες, οργανικά οξέα, ένζυμα και αντιοξειδωτικά που διεγείρουν τη ζωή του εδάφους και έτσι προάγουν την ανάπτυξη και το ανοσοποιητικό σύστημα των φυτών.

Το αρχικό υλικό για το bokashi μπορεί να είναι ποικίλο (υπολείμματα κήπου και κουζίνας), αλλά όχι πολύ υγρά. Όσο πιο λεπτόκοκκο είναι το υλικό και όσο καλύτερα αναμειγνύεται και βρέχεται με το EM Aktiv, τόσο πιο γρήγορα γίνεται η κομποστοποίηση.

Πασπαλίστε τα υλικά που έχετε συλλέξει στρώση προς στρώση (3 – 5 cm) με λίγη σκόνη ορυκτού πετρώματος ZeoBas και στη συνέχεια ψεκάστε ή ραντίστε με νερό και EM Aktiv (1 λίτρο EM Aktiv ανά m³).

Το υλικό τέλος σφραγίζεται αεροστεγώς με μεμβράνη και αρχίζει να ζυμώνεται. Η διαδικασία ζύμωσης εξαρτάται από τη θερμοκρασία, σε καλοκαιρινές θερμοκρασίες διαρκεί περίπου 3 – 4 εβδομάδες, το φθινόπωρο διαρκεί περίπου 4 – 6 εβδομάδες.

Το έτοιμο ΕΜ Bokashi, είναι αρκετά όξινο (pH κάτω από 4), δεν πρέπει να έρθει σε άμεση επαφή με τις ρίζες

αμέσως. Για εξουδετέρωση και ωρίμανση, το Bokashi εφαρμόζεται στην επιφάνεια των κρεβατιών ή αναμιγνύεται με χώμα σε αναλογία 1:1. Μετά από δύο εβδομάδες το αργότερο, μπορείτε να σπείρετε ή να φυτέψετε σε ένα τέλεια προετοιμασμένο έδαφος.

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ  1 M3

1,00 lit  EM Active.

1,00  lit  Μελάσα από ζαχαροκάλαμο

4  Kg   ZeoBas    ή πούδρα ζεόλιθο

8  lit  νερό

ΧΡΗΣΗ : Προσθέστε  το EM Active, την μελάσα από ζαχαροκάλαμο, το νερό και το ZeoBas στο οργανικό υλικό και καλύψτε το αεροστεγώς.

ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ :Μόλις προσθέτεται οργανικά υλικά  – επαναλάβετε τη διαδικασία.

ΥΠΟΔΕΙΞΗ: Στην περίπτωση που τα υλικά σας είναι πολύ υγρά, μειώστε ή παραλείψτε το νερό.

Με πολύ ενεργητικό υλικό – μειώστε ή παραλείψτε τη μελάσα.

Ανακαλύψτε τα προϊόντα μας

×