Αντίθετα, στο ΕΜ Bokashi, τα οργανικά υλικά μετατρέπονται πολύ γρήγορα με ζύμωση. Αυτό δημιουργεί περισσότερες βιταμίνες, οργανικά οξέα, ένζυμα και αντιοξειδωτικά που διεγείρουν τη ζωή του εδάφους και έτσι προάγουν την ανάπτυξη και το ανοσοποιητικό σύστημα των φυτών.
Το αρχικό υλικό για το bokashi μπορεί να είναι ποικίλο (υπολείμματα κήπου και κουζίνας), αλλά όχι πολύ υγρά. Όσο πιο λεπτόκοκκο είναι το υλικό και όσο καλύτερα αναμειγνύεται και βρέχεται με το EM Aktiv, τόσο πιο γρήγορα γίνεται η κομποστοποίηση.
Πασπαλίστε τα υλικά που έχετε συλλέξει στρώση προς στρώση (3 – 5 cm) με λίγη σκόνη ορυκτού πετρώματος ZeoBas και στη συνέχεια ψεκάστε ή ραντίστε με νερό και EM Aktiv (1 λίτρο EM Aktiv ανά m³).
Το υλικό τέλος σφραγίζεται αεροστεγώς με μεμβράνη και αρχίζει να ζυμώνεται. Η διαδικασία ζύμωσης εξαρτάται από τη θερμοκρασία, σε καλοκαιρινές θερμοκρασίες διαρκεί περίπου 3 – 4 εβδομάδες, το φθινόπωρο διαρκεί περίπου 4 – 6 εβδομάδες.
Το έτοιμο ΕΜ Bokashi, είναι αρκετά όξινο (pH κάτω από 4), δεν πρέπει να έρθει σε άμεση επαφή με τις ρίζες
αμέσως. Για εξουδετέρωση και ωρίμανση, το Bokashi εφαρμόζεται στην επιφάνεια των κρεβατιών ή αναμιγνύεται με χώμα σε αναλογία 1:1. Μετά από δύο εβδομάδες το αργότερο, μπορείτε να σπείρετε ή να φυτέψετε σε ένα τέλεια προετοιμασμένο έδαφος.
ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ 1 M3
1,00 lit EM Active.
1,00 lit Μελάσα από ζαχαροκάλαμο
4 Kg ZeoBas ή πούδρα ζεόλιθο
8 lit νερό
ΧΡΗΣΗ : Προσθέστε το EM Active, την μελάσα από ζαχαροκάλαμο, το νερό και το ZeoBas στο οργανικό υλικό και καλύψτε το αεροστεγώς.
ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ :Μόλις προσθέτεται οργανικά υλικά – επαναλάβετε τη διαδικασία.
ΥΠΟΔΕΙΞΗ: Στην περίπτωση που τα υλικά σας είναι πολύ υγρά, μειώστε ή παραλείψτε το νερό.
Με πολύ ενεργητικό υλικό – μειώστε ή παραλείψτε τη μελάσα.