Bokashi είναι το τελικό προϊόν της ζύμωσης (λιπασματοποίησης) των διαφόρων οργανικών υπολειμμάτων που παράγουμε στην κουζίνα μας, με τη βοήθεια των Αποτελεσματικών Μικροοργανισμών. Το Bokashi ωριμάζει σε αναερόβιες συνθήκες, πράγμα που σημαίνει ότι τα οργανικά υλικά δεν πρέπει να αερίζονται.
Η διαδικασία αυτή έχει τρία σημαντικά πλεονεκτήματα:
Διαφορές μεταξύ Bokashi και παραδοσιακών προϊόντων compost:
Bokashi : Δεν έχουμε δυσοσμίες. Ωριμάζει σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Η βλαστική ικανότητα όλων των σπόρων καταστέλλεται από την ζύμωση. Αναδεύεται μόνο όταν προσθέτουμε νέο υλικό, και είναι έτοιμο μετά από 6 – 8 εβδομάδες.
Compost : Οι οργανικές ουσίες οξειδώνονται εξ αιτίας της ανάπτυξης υψηλών θερμοκρασιών. Ως εκ τούτου, οι συχνές αναδεύσεις ς είναι απαραίτητες, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός των πολύτιμων υλικών διαχέονται στην ατμόσφαιρα. Η διαδικασία της κομποστοποίησης διαρκεί περισσότερο και αναπτύσσονται δυσοσμίες και κυρίως αυτή της αμμωνίας.
Το Bokashi επιταχύνει την ωρίμανση του προϊόντος λιπασματοποίησης και καταστέλλει τη αποσύνθεση. Προωθεί επίσης τη μικροβιακή δραστηριότητα στο έδαφος και βελτιώνει τη φυσική, χημική και βιολογική κατάσταση της γης.
Yλικά που μπορούμε να κομποστοποιήσουμε σε ένα κάδο bokashi:
Φρέσκα φρούτα & λαχανικά.
Διάφορα τρόφιμα και αποφάγια (τα στραγγίζουμε ή τα ξεπλένουμε από λάδια και λίπη).
Μαγειρεμένα ή νωπά κρέατα & ψάρια.
Τυρί, αυγά και τσόφλια.
Ψωμί κομμένο σε μικρά κομμάτια ( προσοχή όχι μουχλιασμένο).
Κατακάθια καφέ και αφεψήματα.
Ξερά φύλλα και μαραμένα λουλούδια.
Κοπριά από ζώα και πολλά άλλα οργανικά υλικά μπορούν να γίνουν “Bokashi
Οι Αποτελεσματικοί Μικροοργανισμοί βοηθάνε στη ζύμωση των απορριμμάτων της κουζίνας, και σχηματίσουν υψηλής ποιότητας λίπασμα (Bokashi) με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα. για τα λαχανικά τα λουλούδια τους θάμνους και τα δέντρα.
Εάν στα υπολείμματα υπάρχουν κάποια φυτοφάρμακα ή άλλες επιβλαβείς ενώσεις, αυτοί οι αποτελεσματικοί μικροοργανισμοί θα ενισχύσουν την αποικοδόμησή τους.
Απαιτούμενα εξαρτήματα:
Χρήση του κάδου Bokashi:
Τα υγρά που συλλέγουμε από την κάνουλα, κατά τη διάρκεια της περιόδου ζύμωσης είναι λίπασμα υψηλής ποιότητας που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως υγρό λίπασμα αφού το αραιώσουμε με νερό σε αναλογία (1:100 – 1:1000).
Όταν όμως έρθει σε επαφή με τον αέρα, η ποιότητα του υγρού compost αλλοιώνεται εύκολα και πιθανόν να αναπτυχθούν βλαβερά βακτήρια. Γι’ αυτό τον λόγο ο χυμός πρέπει να χρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν ποιο σύντομα.
Βοηθά να αναπτυχτούν τα φυτά και λαχανικά, και απολυμαίνει τους αγωγούς αποχέτευσης.
Bokashi στον κήπο
Μια επιτυχημένη ζύμωσης θα πρέπει:
Να έχει μια μυρωδιά παρόμοια με εκείνη των τουρσιών ή των ξυδιού από μηλίτη (ευχάριστη όξινη μυρωδιά).
Αν δημιουργηθεί μια λευκή μούχλα αυτό είναι θετικό, δείχνει ότι η διαδικασία ζύμωσης πέτυχε.
Δεν πρέπει να υπάρχει δυσάρεστη οσμή.
Ένα εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά υλικό για τα λουλούδια και τα φυτά. Λόγω της όξινης τιμή του φρέσκου Bokashi (υψηλό pH ), θα πρέπει να φυτέψουμε ή σπείρουμε μετά από 2 με 4 εβδομάδες μετά την εφαρμογή του Bokashi! ή να τοποθετήσουμε το Bokashi τουλάχιστον 30 με 40 εκατοστά μακριά από τα φυτά.
Επειδή το ΕΜ Bokashi βασίζεται στην αρχή της ζύμωσης, οι χαμηλοί σωροί κομποστοποίησης πρέπει να καλυφθούν με ένα αεροστεγές κάλυμμα (νάιλον). Ένα ειδικό φωτεινό φύλλο compost 5m2 της Multikraft δεν επιτρέπει την ανάπτυξη της θερμοκρασίας, και βοηθάει όλα τα υλικά να ζυμωθούν σε αναερόβιες συνθήκες.
1η Συνταγή : Ανά m3 με πολύ ψιλοκομμένα οργανικά υλικά:
Η ποσότητα των συστατικών:
1 lit EM–Active ή BB Boden
1 lit μελάσα ζαχαροκάλαμου *
8 lit νερό **
4 kg ορυκτή πέτρα πυριτίου (Bio lit ή Zeo.bas)
Για έδαφος με εξαιρετικά χαμηλή τιμή pH: ασβεστόλιθος
Αν το οργανικό υλικό είναι πολύ υγρό: Θα πρέπει να μειώσουμε ή να παραλείψουμε το νερό.
* Εάν το υλικό είναι υψηλής ενέργειας (κοπριά): Θα πρέπει να μειώσουμε ή να παραλείψουμε την μελάσα.
* Εξαρτάται από το ενεργειακό περιεχόμενο των υλικών (π.χ. δεν απαιτείται για τα ζωικά απόβλητα (κοπριά). Αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται για τη θαμνώδη βλάστηση.)
** Εξαρτάται από την πρώτη ύλη (35 – 40% υγρασία στο τελικό προϊόν)
2η Συνταγή
Η ποσότητα των συστατικών:
1/3 Bokashi (έτοιμο compost με EM )
2 / 3 φρέσκα οργανικά υλικά
Αναμιγνύουμε τα υλικά και δημιουργούμε ένα σωρό τον οποίο καλύπτουμε πολύ καλά με ένα φωτεινό φύλλο (νάιλον) για τη δημιουργία αναερόβιων συνθηκών. Ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία θα είναι έτοιμο σε περίπου. 6 – 8 εβδομάδες. Μεγάλη σημασία έχει και η συνολική υγρασία των υλικών, η οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 35-40%.***
Όταν ολοκληρωθεί η ζύμωση, το Bokashi θα έχει μια γλυκόξινη οσμή και η τιμή του pH θα είναι περίπου 4. Ως εκ τούτου όταν εφαρμόσουμε το Bokashi στο έδαφος, η σπορά ή η φύτευση θα πρέπει να γίνει περίπου μετά από 2 εβδομάδες.
*** Πλάστε με τα χέρια σας μια μικρή ποσότητα από το βρεγμένο υλικό, και δημιουργήστε πιέζοντας μια μπάλα. Αν διατηρεί το σχήμα της και δεν στάζουν νερά, αλλά μόλις την αγγίξετε με το δάκτυλο του άλλου χεριού σας να διαλύετε σε πολλά κομμάτια, τότε η υγρασία είναι σωστή, (θα πρέπει να είναι 35% – 40%) Εάν είναι πολύ ξηρό, προσθέστε περισσότερο νερό και ανακατεύουμε εκ νέου.
Τι να κάνω με το τελικό προϊόν;
Χρήση στην κηπουρική
Φυτέψτε τους σπόρους η τα φυντάνια, 2-4 εβδομάδες μετά την προσθήκη των υπολειμμάτων με ΕΜ compost.
Σκάψτε 20-30 εκ. βάθος και κάνετε αυλάκια σε όλη την περιοχή.
Τοποθετήστε τα ζυμωμένα υπολείμματα με ΕΜ. Σκεπάσετε το με χώμα.
Αν τα φυτά σας είναι πολύ κοντά το ένα από τα άλλο ή τα αυλάκια είναι επίσης κοντά προσθέστε τα υπολείμματα με ΕΜ compost ανάμεσα στα φυτά (κρατήστε αρκετή απόσταση).
Με την εφαρμογή του ΕΜ compost θα διαπιστώσετε μεγαλύτερη παραγωγή και η γεύση των καρπών είναι καλύτερη.
Αν χρησιμοποιήσετε τα υπολείμματα ΕΜ compost ως λίπασμα, τοποθετήστε το σε απόσταση 40-50 cm από τα φυτά και
ανακατέψτε τα υπολείμματα compost με το χώμα. Μετά από δυο μήνες, μετατρέπονται σε μαλακό χώμα, χωρίς άσχημες μυρωδιές.
Χρήση για ανανέωση χρησιμοποιημένου χώματος.
Το χώμα που έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά έχει χάσει την αρχική του δύναμη. Αυτό σημαίνει ότι τα άνθη δεν θα αναπτυχτούν.
Ακαματέψτε το χώμα με ΕΜ υπολείμματα κομπόστ σε αναλογία 4 προς 1.
Για την ζύμωση τοποθετήστε τα υπολείμματα και αποθηκεύσετε τα σε σκοτεινό χώρο για 1 μήνα.
Αντικαταστήστε το ζυμωμένο χώμα στο κηπάριο και φυτέψτε σπόρους η φυντάνια.
Φτιάξε το δικό σου ΕΜ Bokashi, με την πιο κάτω συνταγή
Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη Bokashi για διάφορες εφαρμογές.
Πιο κάτω σας δίνουμε μια συνταγή που παρασκευάζεται παγκοσμίως, είναι πολύ απλή και οικονομική.
Τι θα χρειαστείτε:
Ένα καθαρό πλαστικό δοχείο προκειμένου να κάνετε την ανάμιξη των υλικών. Μπορείτε επίσης να τα αναμίξετε και πάνω σε ένα κομμάτι νάιλον.
EM-πυκνό. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε ΕΜ-πυκνό, αντί του EM ενεργού, EM-Αctive ( μεγαλύτερη διάρκεια ζωής), μελάσα από ζαχαροκάλαμο και νερό (καλής ποιότητας, όχι με χλώριο κατά προτίμηση ενεργοποιημένο με EM-κεραμικά.
Πίτουρο δημητριακών ( σιταριού) ή πίτουρο ρυζιού.
Ένα πλαστικό δοχείο που να σφραγίζει αεροστεγώς, ή μια αεροστεγή σακούλα.
Η ποσότητα του νερού που χρησιμοποιείται για να αναμειχθεί στο πίτουρο διαφέρει, διότι η περιεκτικότητα σε υγρασία στο πίτουρο ποικίλλει.
Επομένως οι πιο κάτω ποσότητες είναι ένας οδηγός
Παράδειγμα για EM-Bokashi 5 κιλών:
30 ml EM- πυκνό ή ΕΜ Αctiv ( ενεργό)
30 ml μελάσα ζαχαροκάλαμου
1,5 λίτρο νερό (ενεργοποιημένο με EM-κεραμικά)
5 κιλά πίτουρο σιταριού ή ρυζιού
60 ml EM-πυκνό ή ΕΜ Αctiv ( ενεργό)
60 ml μελάσα ζαχαροκάλαμου
3 λίτρα νερό (ενεργοποιημένο με EM-κεραμικά)
10 κιλά πίτουρο σιταριού ή ρυζιού
Οδηγίες:
Ανακατεύετε τη μελάσα με λίγο ζεστό νερό (περίπου 60° C) και το υπόλοιπο νερό (τελική θερμοκρασία νερού 38-40° C.
Προσθέστε τους Αποτελεσματικούς Μικροοργανισμούς EM-πυκνό ή EM-Αctive
Αναμείξτε το υγρό καλά στο πίτουρο, ώστε να υγρανθεί ομοιόμορφα.
Πλάστε με τα χέρια σας μια μικρή ποσότητα από το βρεγμένο πίτουρο, και δημιουργήστε πιέζοντας μια μπάλα. Αν διατηρεί το σχήμα της και δεν στάζουν νερά, αλλά μόλις την αγγίξετε με το δάκτυλο του άλλου χεριού σας διαλύεται σε πολλά κομμάτια, τότε η υγρασία είναι σωστή, (θα πρέπει να είναι 35% – 40%) Εάν είναι πολύ ξηρό, προσθέστε περισσότερο νερό και ανακατεύετε εκ νέου με την προσθήκη 0,1% ΕΜ.
Βάλτε όλο το υλικό στο δοχείο – πιέστε προς τα κάτω το μείγμα ώστε να απομακρυνθεί ο αέρας και τέλος σφραγίστε το καλά.
Εάν χρησιμοποιείτε σακούλα δέστε τη σφιχτά, συμπιέζοντας προς τα έξω τον περίσσιο αέρα.
Τοποθετήστε το μείγμα κάπου ζεστά, σε θερμοκρασία δωματίου. Αφήστε το να ζυμωθεί για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Αν το αφήσετε περισσότερες ημέρες ακόμα καλύτερα.
Όταν ολοκληρωθεί η ζύμωση, μπορεί να παρατηρήσετε στο επάνω μέρος του μείγματος μια άσπρη μούχλα. Αυτό είναι θετικό. Μπορείτε να το αποθηκεύσετε σε ξηρό μέρος για ένα έτος. Από την στιγμή που θα αφαιρέσετε υλικό από το δοχείο το υπόλοιπο θα πρέπει να το χρησιμοποιήσετε σε διάστημα 6 μηνών.