0

Το καλάθι σας

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι.

FΚΕ Bokashi συμπλήρωμα τροφής

«Bokashi» είναι Ιαπωνικός όρος και δηλώνει την ζύμωση που έχει υποστεί η οργανική ύλη χωρίς οξυγόνο με ωφέλιμους μικροοργανισμούς.

Με την χρήση των ωφέλιμων μικροοργανισμών (ΕΜ), μπορούμε να μετατρέψουμε όλα τα οργανικά υπολείμματα σε χρήσιμα συστατικά.

Το ΕΜ Bokashi είναι το τελικό προϊόν της κομποστοποίησης ή της ζύμωσης οργανικών υλικών (κυρίως δημητριακών) που έχουν υποστεί αναερόβια ζύμωση δηλαδή χωρίς οξυγόνο με ωφέλιμους μικροοργανισμούς (ΕΜ) μελάσα και νερό. Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης αυτής δημιουργούνται ένζυμα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα και αντιοξειδωτικά.

Το FKΕ Bokashi με εκχύλισμα βοτάνων και οργανική μελάσα ζαχαροκάλαμου, είναι συμπληρωματική ζωοτροφή και μπορεί να προστεθεί στην βασική διατροφή ζώων και πτηνών αφού αναμιχτεί με όλα τα είδη της διατροφής τους. Έχει υψηλή θρεπτική αξία, ασκώντας  θετική επίδραση στον οργανισμό και ειδικά στο πεπτικό σύστημα, βελτιώνοντας τη χλωρίδα του εντέρου, και καθιστώντας την πέψη πιο αποτελεσματική. Συμβάλει πολύ στην αντιμετώπιση αγχωτικών καταστάσεων. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σαν υπόστρωμα στο δάπεδο των κλουβιών, και στην στρωμνή των κατοικίδιων για να μειωθούν αισθητά οι μυρωδιές και για να παραταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ο αναγκαίος καθαρισμός.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη Bokashi για διάφορες εφαρμογές. Ανάλογα με την χρήση του γίνεται και η επιλογή των υλικών. Παρακάτω σας παραθέτουμε τα υλικά και τον τρόπο παρασκευής προκειμένου να φτιάξετε το δικό σας Bokashi.

Οδηγίες για την παρασκευή του FHΕ Bokashi

Απαραίτητα υλικά

0,5% ΕΜ Bokashi (όχι απαραίτητα)

0,1 καλό λάδι ψυχρής απόσταξης.

3% Multitop (EM πυκνό με εκχυλίσματα βοτάνων) ή FKE ενεργό ( έτοιμο).

3% Mελάσα ζαχαροκάλαμου.

6% Πίτυρο ή φλούδα ρυζιού.

60% Άλευρα δημητριακών ή σόγιας, αλεσμένους ξηρούς καρπούς και σπόρους,  τριμμένη φρυγανιά, σκόνη αυγού, αποξηραμένα και ψιλοκομμένα βότανα, 25-27,4% νερό.   Φροντίζουμε τα υλικά να μην περιέχουν μεγάλο ποσοστό υγρασίας.

Πλαστικό δοχείο ή δοχεία.

Υλικά για ΕΜ Bokashi ως πρόσθετο ζωοτροφής.

Άλευρα δημητριακών, αλεσμένοι ξηροί καρποί και σπόροι, τριμμένη φρυγανιά, σκόνη αυγού.

Πίτυρο ή φλούδα ρυζιού (Το πίτουρο από ρύζι είναι πιο επιθυμητό, γιατί περιέχει πολλές βιταμίνες Ε).

Αποξηραμένα και ψιλοκομμένα βότανα.

EM Multitop με βότανα, ή FKE ενεργό. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε ΕΜ πυκνό αντί του ΕΜ ενεργού, (μεγαλύτερη διάρκεια προϊόντος).

Μελάσα από ζαχαροκάλαμο. Ορυκτή σκόνη ( ΕΜ κεραμική σκόνη ή ζεόλιθο πούδρα. Φυσικό θαλασσινό αλάτι. Νερό. Η ποσότητα του νερού που χρειαζόμαστε ποικίλλει ανάλογα την υγρασία των υλικών. Επομένως στις ποιο κάτω συνταγές  οι ποσότητες νερού είναι ενδεικτικές.

Υλικά για 1kg ΕΜ Βokashi ως πρόσθετο ζωοτροφής:

330 gr θρυμματισμένοι σπόροι.

330 gr φλοιoί από σιτάρι ή ρύζι

330 gr πίτουρο ή αποξηραμένα και ψιλοκομμένα βότανα.

5 gr Φυσικό θαλασσινό αλάτι (ένα κουταλάκι του γλυκού αφράλα).*

10 gr ορυκτή σκόνη ( ΕΜ κεραμική σκόνη ή ζεόλιθο πούδρα 0,05mm.*

350 ml υγρό μείγμα EM:

50 ml Multitop (EM πυκνό με εκχυλίσματα βοτάνων) ή FKE ενεργό  

50 ml μελάσα από ζαχαροκάλαμο.

240-250 ml νερό (η ποσότητα του νερού εξαρτάται από την υγρασία των υλικών)

*προαιρετικά.

Υλικά για 10 kg ΕΜ bokashi ως πρόσθετο ζωοτροφής:

3,300 Kg θρυμματισμένοι σπόροι.

3,300 Kg φλοιoί από σιτάρι ή ρύζι.

3,300 Kg πίτουρο ή αποξηραμένα και ψιλοκομμένα βότανα.

 50 gr Φυσικό θαλασσινό αλάτι (3 κουτάλια σούπας αφράλα)*

 100 gr ορυκτή σκόνη ( 4 κουταλιές της σούπας ΕΜ κεραμική σκόνη ή 10 κουταλιές της σούπας ζεόλιθο πούδρα 0,05mm.*

3,5 kg υγρό μείγμα EM:

500 ml Multitop (EM πυκνό με εκχυλίσματα βοτάνων) ή FKE ενεργό  

500 ml μελάσα από ζαχαροκάλαμο.

10 gr καλό λάδι ψυχρής απόσταξης*

2,4-2,5 Kg νερό (η ποσότητα του νερού εξαρτάται από την υγρασία των υλικών)

*προαιρετικά

Υλικά για 10 kg ΕΜ bokashi ως πρόσθετο σε δάπεδο κλουβιού ή στρωμνή

7,00 Kg πίτουρο.

3,00 Kg φλοιoί από σιτάρι ή καλαμπόκι. 1 Kg ορυκτή σκόνη (ζεόλιθο  0,8mm ή πούδρα).*

3,5 kg υγρό μείγμα EM:

300 ml FKE με εκχυλίσματα βοτάνων) ή EM Active.

300 ml μελάσα από ζαχαροκάλαμο.

2,5 Kg νερό (η ποσότητα του νερού εξαρτάται από την υγρασία των υλικών)

*προαιρετικά.

Τρόπος παρασκευής :

Απλώστε τα στερεά υλικά που θα χρησιμοποιήσετε σε μια πλαστική επιφάνεια, και ανακατέψτε τα καλά μεταξύ τους.

Αραιώστε τη μελάσα σε μικρή ποσότητα ζεστού νερού χωρίς χλώριο, κατά προτίμηση επεξεργασμένο με ΕΜ κεραμικά. Η θερμοκρασία του νερού πρέπει να είναι μεταξύ 40-50οC. Προσθέστε με καλή ανάδευση κρύο νερό, σε αναλογία 1:10 έως 1:100 ( 1 μέρος μελάσα προς 10 μέρη νερό), η ποσότητα του νερού εξαρτάται από την υγρασία των οργανικών υλικών.

Προσθέστε το συμπύκνωμα του FKE με εκχυλίσματα βοτάνων ή EM Active  στο αραιωμένο διάλυμα μελάσας και νερού ώστε να δημιουργηθεί ένα σύνθετο μείγμα μαζί με το λάδι και το ΕΜ Bokashi. Προσοχή στην θερμοκρασία του νερού όχι πάνω από 35 οC

Ρίξτε το σύνθετο υγρό μείγμα πάνω από το έτοιμο μείγμα ξηρών υλικών και ανακατέψτε τα καλά μεταξύ τους, χωρίς την δημιουργία σβόλων, (προτεινόμενος τρόπος με ψεκασμό και ανάδευση με τα χέρια).   Για μεγάλες ποσότητες χρησιμοποιήστε αναδευτήρα ή μπετονιέρα. Η μορφή του μείγματος πρέπει να είναι τέτοια ώστε, αν ζυμώσετε μια μπάλα, να θρυμματίζεται με το άγγιγμα του ενός δακτύλου. Αν το μείγμα δεν θρυμματίζεται, είναι υπερβολικά υγρό, και πρέπει να προστεθεί υλικό. Ιδανική ζύμωση επιτυγχάνεται όταν το μείγμα έχει 40-45% υγρασία.

Γεμίζουμε μέχρι απάνω το πλαστικό δοχείο ή δοχεία με το σύνθετο μείγμα, πιέζοντας σταδιακά καλά για την αφαίρεση του αέρα, προκειμένου να γίνει αναερόβια ζύμωση. Κλείνουμε καλά το καπάκι. και τοποθετούμε το δοχείο σε σκοτεινό και ζεστό χώρο (θερμοκρασία δωματίου 20-24 οC είναι αρκετή). Η διαδικασία αυτή της ζύμωσης διαρκεί 8-10 ημέρες περίπου το καλοκαίρι, και 12-15 ημέρες το χειμώνα. Αν παραμείνει για περισσότερες ημέρες ακόμα καλύτερα. Ο μεγαλύτερος χρόνος ζύμωσης δεν αποτελεί πρόβλημα. Μπορεί να ζυμωθεί  για 2-3 εβδομάδες.  Η διαδικασία παράγει αέρια που μπορούν να ωθήσουν το καπάκι προς τα πάνω. Βεβαιωθείτε ότι το καπάκι παραμένει πάντα καλά κλειστό.

Η επιτυχία του ΕΜ Bokashi κρίνεται με βάση τη μυρωδιά. Η γλυκόξινη μυρωδιά, ή η δημιουργία στην επιφάνεια του υλικού λευκής μούχλας είναι ένδειξη επιτυχίας. Η τυχόν άσχημη μυρωδιά σημαίνει ότι η διαδικασία απέτυχε, λανθασμένη βακτηριακή καλλιέργεια, και το μείγμα θα πρέπει να πεταχτεί. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία ζύμωσης, το Bokashi μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα η να αποθηκευτεί σ΄ ένα σκοτεινό, μέρος χωρίς υγρασία έως ότου χρησιμοποιηθεί. Μπορεί να αποθηκευτεί για ένα περίπου χρόνο. Αν ανοιχθεί θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών.

Αν παρασκευάσατε μείγμα για να το εφαρμόσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, καλό είναι να το στεγνώστε σε σκιά απλώνοντας το σε σκυρόδεμα ή σε ένα μουσαμά με πάχος 2 cm. Ο χρόνος στεγνώματος μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την τοποθεσία και την εποχή. Μόλις στεγνώσει το ψεκάζετε ελαφρά (υδρονέφωση) με ΕΜ, το αναδεύετε καλά, το τοποθετείτε σε αεροστεγή δοχεία ή zip σακούλες και το αποθηκεύετε σε σκιερό μέρος χωρίς φώς.                                         

Σημαντικό:                                                                                                                                 

Η ζύμωση να αποφεύγεται σε άμεση ηλιακή ακτινοβολία, να ανακατεύονται πολύ καλά τα υλικά, να κλείνετε αεροστεγώς το δοχείο και να μην ανοίγετε το δοχείο κατά τη διάρκεια της ζύμωσης (αναερόβια διαδικασία).

Μπορούμε το παραγόμενο μείγμα να το τοποθετούμε σε μικρότερα δοχεία προκειμένου να καταναλωθεί γρήγορα όταν ανοιχθεί.

Η θέση του δοχείου ζύμωσης να είναι μακριά από ηλεκτρομαγνητική ρύπανση ( πίνακες ελέγχου, ηλεκτρικές συσκευές και μοτέρ νερού).

Τα δοχεία να καθαρίζονται σχολαστικά μετά από κάθε χρήση με ζεστό νερό και ξύδι, όχι με χημικά καθαριστικά!

Δοσολογία για πτηνά συντροφιάς:                                                                                    

 Στα πτηνά συντροφιάς το ποσοστό του FΚΕ Bokashi που μπορεί να αναμειχθεί ανά κιλό τροφής είναι 2-3% , και 5-10% για τα κατοικίδια. Σε περίπτωση ασθένειας ή καταστάσεις στρες, το FHΕ Bokashi μπορεί να χορηγηθεί για μικρό χρονικό διάστημα απευθείας (χωρίς αραίωση).                       

 Αφού αποκτήσετε τις πρώτες εμπειρίες σας, είναι στο χέρι σας να αναβαθμίσετε και να εμπλουτίσετε αυτή τη μέθοδο, δοκιμάζοντας και άλλα υλικά. Συνιστάτε να κρατάτε σημειώσεις με τις αναλογίες και τα αποτελέσματα. Μην ξεχνάτε ότι τα μείγματα και οι συνταγές ποικίλουν ανάλογα με την χρήση του. Η διαδικασία παρασκευής και ζύμωσης παραμένει πάντα ίδια. Ξεκινήστε στην αρχή με ΕΜ ενεργό αντί πυκνό και στην συνέχεια για καλύτερα αποτελέσματα ( ποιότητα και διάρκεια προϊόντος) με EM πυκνό.

Ανακαλύψτε τα προϊόντα μας

×