0

Το καλάθι σας

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι.

Οδηγίες για την παρασκευή του FΚΕ Bokashi

Ιδανικό συμπλήρωμα τροφής σε καταστάσεις στρες και για υψηλή παραγωγικότητα.

Απαραίτητα υλικά:

0,5%    ΕΜ Bokashi

0,1%    καλό λάδι ψυχρής απόσταξης.

3%       FKE πυκνό   (EM πυκνό με εκχυλίσματα βοτάνων).

3%       μελάσα ζαχαροκάλαμου.

6%      πίτυρο ή φλοίδα ρυζιού.

60%    Άλευρα δημητριακών ή σόγιας, αλεσμένους ξηρούς καρπούς και σπόρους,

         τριμμένη φρυγανιά, σκόνη αυγού, αποξηραμένα και ψιλοκομμένα βότανα,

27,4%  νερό. Φροντίζουμε τα υλικά να μην περιέχουν μεγάλα ποσοστά υγρασίας.

Εκτέλεση:

  1. Συνταγή Bokashi . Bokashi  είναι ο όρος που χρησιμοποιείται κοινώς για την οργανική ουσία που παράγεται μέσω της διαδικασίας ζύμωσης με την χρήση μικροοργανισμών.

 Το Bokashi  είναι η μορφή στην οποία μπορεί ουσιαστικά να χρησιμοποιηθεί το ΕΜ . Παρακάτω ακολουθεί  μια γενική περιγραφή των υλικών και της δοσολογίας που απαιτείται για την προετοιμασία  του.

  • Bokashi :  Ανακατέψτε καλά τα ξερά υλικά μεταξύ τους.
  • Αραιώστε τη μελάσα σε μικρή ποσότητα ζεστού νερού. Η θερμοκρασία του νερού πρέπει να είναι μεταξύ 40-50 0C. Προσθέστε κρύο νερό με καλή ανάδευση, για την προετοιμασία αραιωμένου διαλύματος  με αναλογία 1:100 ( 1 μέρος μελάσα προς 100 μέρη νερό).
  • Προσθέστε το συμπύκνωμα του FKE πυκνό   στο αραιωμένο διάλυμα μελάσας και νερού ώστε να δημιουργηθεί ένα σύνθετο μείγμα μαζί με το λάδι και το ΕΜ Bokashi.

 Η αναλογία του συμπυκνώματος ΕΜ προς το διάλυμα μελάσας / νερού θα πρέπει να είναι 1:100 .

  • Τοποθετήστε το σύνθετο μείγμα πάνω από το έτοιμο μείγμα ξηρών υλικών ( πίτυρο και δημητριακά)   και ανακατέψτε τα καλά μεταξύ τους. Η ύφη του μείγματος πρέπει να είναι τέτοια ώστε, αν το ζυμώσετε σε σχήμα μπάλας, να θρυμματίζεται με το άγγιγμα. Αν το μείγμα μπορεί να ζυμωθεί σε μπάλα χωρίς να θρυμματίζεται, είναι υπερβολικά υγρό . Το έτοιμο προϊόν θα πρέπει να έχει 35-40% υγρασία.   
  • Το μείγμα που προετοιμάσατε τοποθετήστε το σε δοχείο και κλείστε το ερμητικά. Το υλικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περισσότερο από έξη μήνες. Αντί του δοχείου για την ζύμωση, μπορεί να τοποθετηθεί  σε μια μαύρη  πλαστική σακούλα, αρκεί να πιεστεί καλά το υλικό και αφαιρεθεί ο αέρας .   Η διαδικασία  ζύμωσης διαρκεί περίπου 7-10 ημέρες το καλοκαίρι  και 12-14 ημέρες το χειμώνα.
  • Η ποιότητα του ΕΜ Bokashi  κρίνεται με βάση τη μυρωδιά. Η γλυκόξινη οσμή ζύμωσης φανερώνει ένα καλά προετοιμασμένο μείγμα. Η οσμή αποσύνθεσης και σήψης  φανερώνει ότι η διαδικασία απέτυχε, γι αυτό και το μείγμα θα πρέπει να πεταχτεί.                                                                                                                                        Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία ζύμωσης, το Bokashi  μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα  η να αποθηκευτεί σ΄ ένα σκοτεινό, στεγνό μέρος χωρίς υγρασία έως ότου χρησιμοποιηθεί . Σημαντικό:

Η ζύμωση να γίνεται σε θερμοκρασία τουλάχιστον 20-24 βαθμούς κελσίου, να αποφεύγεται η άμεση ηλιακή ακτινοβολία, να ανακατεύονται πολύ καλά τα υλικά και να κλείνονται αεροστεγώς και να μην ανοίγεται το δοχείο κατά τη διάρκεια της ζύμωσης (αναερόβια διαδικασία). Σε 14 ημέρες είναι έτοιμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Awesome Work

You May Also Like

×