0

Το καλάθι σας

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι.

Date:

Client:

Category:

Service:

Organic Products

οι ΕΜ σε καλλιέργεια φυστικιών Αιγίνης

Παρατηρήσεις από την εφαρμογή προϊόντων ΕΜ της MULTICRAFT σε καλλιέργεια φυστικιών Αιγίνης στην Αργολίδα.  (33 στρέμματα)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ: « Η εφαρμογή των προϊόντων έγινε σε φυστικεώνα στα Ίρια Αργολίδας, σε έδαφος αργιλικό με  βασικό (PH 8.0-8.5).

Σημαντικό ποσοστό δέντρων παρουσίαζαν έντονη προσβολή από φυτόφθορα, ενώ σε συγκεκριμένη περιοχή του φυστικεώνα όπου αρκετά δέντρα παρουσιάζουν συμπτώματα προσβολής από βερτιτσίλιο, προ δέκα περίπου ετών, επτά από αυτά είχαν προσβληθεί από αυτό και τελικά ξεράθηκαν την ίδια χρονιά.

Τα προϊόντα χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά σε παραγωγική χρονιά.

Έγινε χρήση χημικών μυκητοκτόνων και εντομοκτόνων (πυρεθροειδή), ενώ μειώθηκε η εαρινή και καλοκαιρινή χημική λίπανση κατά 65%, με παράλληλη εφαρμογή  τσάι κομπόστ από γεωσκώληκες.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Τα δένδρα καθ όλη την διάρκεια της καλλιεργητικής χρονιάς ήταν πιο εύρωστα από άλλες χρονιές, ακόμα και κατά τη διάρκεια σχηματισμού της ψίχας, ενώ το κιτρίνισμα και η φυλλόπτωση στους καρποφόρους κλάδους ήταν σημαντικά μικρότερη. Το φύλλωμα ήταν πιο σκούρο από άλλες χρονιές.

Η παραγωγή αυξήθηκε ποιοτικά, με κατά γενική ομολογία άριστη γεύση. Ποσοτικά αυξήθηκε κατά 20% συγκρινόμενη με την προηγούμενη καρποφόρα χρονιά, μάλλον λόγω μικρότερης απόρριψης μετά το στάδιο του δεσίματος και λόγω μεγέθους καρπού. Το γεγονός αυτό γίνεται πιό εντυπωσιακό αν αναλογιστεί κανείς την σημαντική μείωση των υδατοδιαλυτών λιπασμάτων.

Το οικονομικό όφελος είναι σημαντικό αφού η τιμή του νιτρικού καλίου μόνο είναι πάνω από 1 ευρώ το κιλό.

Η πτώση των φύλλων άργησε κατά έναν περίπου μήνα συγκριτικά με άλλες χρονιές και γειτονικό φυστικαιώνα.

 Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι παραμείναν φύλλα στα δέντρα μετά από ισχυρή χαλαζόπτωση, ενώ άλλες καρποφόρες χρονιές την ίδια περίοδο είχε ολοκληρωθεί η φυλλόπτωση.  Έτσι τα δένδρα μπόρεσαν και συγκέντρωσαν περισσότερα θρεπτικά στοιχεία για την επόμενη χρονιά. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πτώση των φύλλων πρέπει να συμβαίνει όταν το δέντρο παράγει φυσικά την αντίστοιχη ορμόνη και όχι λόγω εξάντλησής του. Η ασθένεια της φυτόφθορας περιορίστηκε σε ένα μόλις δένδρο. Το γεγονός αυτό, κατά την άποψή μου, αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην χρήση του VITAL TRYCHO.

Σε ότι αφορά το βερτιτσίλιο δύο δένδρα προσβλήθηκαν έντονα από αυτό, παρουσίασαν αποπληξία τον Ιούνιο και μάλλον θα ξεραθούν. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας την συγκεκριμένη χρονιά ευνοούσαν την ανάπτυξη του βερτιτσιλίου, καθώς επίσης ότι στο συγκεκριμένο σημείο το χώμα είναι πολύ βαρύ και η απορροή των υδάτων δύσκολη έως αδύνατη λόγω κλίσης του εδάφους και ότι στο συγκεκριμένο σημείο είχαν ξεραθεί από την ίδια ασθένεια επτά δέντρα σε μια μόλις χρονιά.

Άλλες ασθένειες όπως η σεπτόρια και το καμαροσπόριο ήταν εντελώς περιορισμένες, η μεν πρώτη σε τμήματα των δένδρων όπου ο ψεκασμός ήταν αδύνατος, η δε δεύτερη σε ένα ή  δυο δέντρα. Αντίστοιχα δεν υπήρχαν και προσβολές από έντομα.

 Η χρήση του ζεόλιθου στους ψεκασμούς με ΕΜ πιστεύω ότι συνέβαλαν σημαντικά σ’ ότι αφορά τόσο τις ασθένειες όσο και τις προσβολές από έντομα.

Δεν θα πρέπει να παραλήψουμε ότι οι ψεκασμοί αυτών των προϊόντων έγινε χωρίς μάσκα γάντια κλπ, κάνοντας το ράντισμα σημαντικά πιο εύκολο και πιο ευχάριστο.

Τέλος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και παρά την παρατεταμένη ανομβρία για πρώτη χρονιά το έδαφος δεν έσκασε και παράλληλα έδειχνε πιο μαλακό και αφράτο.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ:

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ΕΜ όταν εφαρμόζονται στα εδάφη και στα φυτά μπορεί να βελτιώσουν τις ιδιότητες του εδάφους και να ενισχύσουν την ανάπτυξη, την απόδοση και την ποιότητα των καλλιεργειών.

Οι ακριβείς μηχανισμοί ή οι τρόποι δράσης των μηχανισμών με τους οποίους οι EM προκαλούν ευεργετικές επιδράσεις στην ανάπτυξη και τον μεταβολισμό των φυτών δεν είναι γνωστές. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι μερικοί από αυτούς τους ΕΜ μπορούν να συνθέσουν φυτοορμόνες (δηλ. Αυξίνες και άλλες) ή ρυθμιστές ανάπτυξης που διεγείρουν ανάπτυξη φυτών. Τα φύλλα διατηρούν τα στομάτα περισσότερο ανοικτά, αφού αποτελέσματα μελετών δείχνουν ότι οι ΕΜ περιέχουν βιοδραστικές ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την απόκριση στομάτων στα φύλλα. Επιπλέον εξυγιαίνουν το έδαφος με αποτέλεσμα να προστατεύονται τα φυτά από ασθένειες που συνδέονται με το έδαφος δηλαδή παθογόνους μικροοργανισμούς και παράσιτα.

 Η σύγχρονη χημική καλλιέργεια έχει διαταράξει την ισορροπημένη σχέση μεταξύ των παθογόνων και των δισεκατομμυρίων ευεργετικών μικροοργανισμών, με αποτέλεσμα την έλλειψη των ΕΜ και ένα συνεπώς ένα σχεδόν νεκρό έδαφος. Αρκεί μόνο να αναφερθεί ότι τα περισσότερα χημικά εντομοκτόνα σκοτώνουν τους ΕΜ το πολύ μέσα σε 30 δευτερόλεπτα. Ακόμα διασπούν και ζυμώνουν την οργανική ύλη παρέχοντας θρεπτικά συστατικά και ορυκτά σε χρήσιμη μορφή στα φυτά μέσω του ριζικού συστήματος. Επιπλέον, συνενώνουν σωματίδια εδάφους στη δομή του εδάφους, επιτρέποντάς του να διατηρεί θρεπτικά συστατικά και να υγρασία.

To βερτιτσίλιο και η φυτόφθορα είναι μία από τις πιο καταστροφικές ασθένειες των φιστικιών στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου της Ελλάδας. Η χρήση χημικού μυκητοκτόνου κατά των νόσων αυτών είναι δαπανηρή και σχετικά αναποτελεσματική και υπάρχει επίσης τεράστια περιβαλλοντική ανησυχία σχετικά με τη χρήση τέτοιων χημικών ουσιών.

Στην αναζήτηση μιας αποτελεσματικής μη χημικής στρατηγικής για τη διαχείριση αυτών των ασθενειών, βρέθηκε ότι κάποια στελέχη του τριχοδέρματος έδειξαν την υψηλή ανταγωνιστική δραστικότητα, με αποτέλεσμα να αναστέλλουν σημαντικά την μυκηλιακή ανάπτυξη αυτών των μυκητιακών παθογόνων (έως και 95%).

Τα συνολικά αποτελέσματα μελετών υποδεικνύουν ότι ο μυκητιακός ανταγωνιστής τριχόδερμα μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός παράγοντας βιολογικού ελέγχου για τον έλεγχο αυτών των μυκήτων.

Οι μυκόριζες αντίστοιχα ωφελούν τη διατροφή, την ανάπτυξη και την επιβίωση των φυτών λόγω της αυξημένης εκμετάλλευσης των θρεπτικών συστατικών του εδάφους. Αυτοί οι μύκητες διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην ανακύκλωση θρεπτικών ουσιών και προστατεύουν επίσης τα φυτά από περιβαλλοντικές και άλλες πιέσεις. Η δημιουργία μυκήτων στην ρίζα του φυτού έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις βλάβες που προκαλούνται από φυτικούς παθογόνους οργανισμούς που μεταδίδονται στο έδαφος με την ενίσχυση της αντοχής τους.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ:

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Κο Άγγελο Δημόπουλο για τις σωστές και ακριβής οδηγίες που μου έδωσε σε ότι αφορά τη χρήση των προϊόντων αυτών καθαυτών αλλά και σε συνδυασμό με τα χημικά, τις γνώσεις σχετικά με προϊόντα, την βοήθεια στην

εύρεση πιθανών αιτιών σε διάφορα προβλήματα της καλλιέργειάς μου, για τους προβληματισμούς που μου δημιούργησε, οι οποίοι με τη σειρά τους με οδήγησαν σε περαιτέρω προβληματισμούς και έρευνα, τον χρόνο που μου αφιέρωσε για εποικοδομητικές συζητήσεις και τέλος για την δωρεά ποσότητας CONDI FRUIT προκειμένου να πειραματιστώ». 

loader

CLOSED PROJECTS

Latest Projects List

×